ndalr nl

[layerslider_vc id=”1″]

Een locatie met ontelbare facetten, magisch en tijdloos

Eén van de oudste hospitalen van Europa! Een statig en authentiek architecturaal geheel. Een plek vol emoties ook, en duizend facetten om te ontdekken: zijn barokke kapel, de kruisgang, zijn tuinen, ziekenzaal, klooster… Een oord vol betovering waar zorg voor ziel en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn…

Een nieuwe brochure voor groepen!

U wenst een bezoek aan ons museum brengen maar u weet niet welke formule kiezen ? Wij stellen u een nieuwe brochure met verschillende groepsuitstappen naar en rond het Hospitaal Notre-Dame à la Rose voor.

Deze brochure is HIER beschikbaar.

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

EEN NIEUW THEMA IN 2018 : DE KRUIDENTUINEN

Bezoek onze kruidentuin…een oase van rust…een referentie voor liefhebbers van herboristerie. Een didactische ontdekking van ruim 250 planten op een oppervlak van 500m2.

Lessines is de bakermat van de teelt van geneeskrachtige planten en kruiden in de regio. Het Hospitaal Notre-Dame à la Rose heeft een mooie kruidentuin, ideaal om in rond te wandelen. Beter nog, als je geïnteresseerd bent in planten en hun weldaden inzake gezondheid, schoonheid en wellness, dan kun je didactische panelen bij elke plant vinden. Ze vertellen je  alles over de plant : het bruikbare deel, de eigenschappen en indicaties, hun gebruik plus telkens een extra verhaaltje over de plant …. De tuin heeft ook een prachtige rozentuin.

Sinds kort kunt u de tuinen ook met een audiogids bezoeken (duur +/- 1u30)

Voor meer info klik HIER

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Momenteel zijn er twee tijdelijke tentoonstellingen zichtbaar

DE BOEIENDE GENEESKUNDE VAN OUDSHER

Een werkelijk unieke tentoonstelling over de geschiedenis van de geneeskunde en de apotheek van de 15e tot de 19e eeuw

Clysteerspuiten, trepanatieset, amputatiezaag… Meer dan 300 objecten schetsen een levendig beeld van de ontwikkelingen en de geschiedenis van de geneeskunde, de chirurgie en de apotheek, van Ambroise Paré tot Louis Pasteur. Het wordt gegarandeerd een reis terug in de tijd!

Tentoonstelling verlengd tot 30 november 2018.

Lees verder…

 

IS ER NOG NIEUWS, DOKTER? Een geschiedenis van de geneeskunde van 1870 tot 1950.

« Wat nieuws, dokter ? » is de nieuwe tentoonstelling van het Hospitaal Notre-Dame à la Rose ! Deze tentoonstelling ontstond uit de samensmelting van de medische postkaartenverzameling van dokter L.B. Hachez en de collecties van het museum. Het geeft een overzicht van de medische vooruitgang tussen 1870, ontstaan van de postkaart, en 1950.

Nog tot 27 mei 2018 zichtbaar.

Lees verder…

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Nieuws

Commedia, op 5/06
Optreden met 'chanson française'. Ter gelegenheid van de release van haar album ‘COMMEDIA’ biedt Anne Englebert ons liedjes aan die allemaal doordrenkt zijn van tederheid,...

Continue reading →

Concert van het duo Solia, 29/05
Raquel Gigot & Marielle Vancamp hebben een omvangrijk werk verricht en willen vergeten pareltjes van de volksmuziek van Wallonië in ere herstellen. De Ardeense Menuet,...

Continue reading →

Expo ‘Vestigium temporis’
Tijdens de stilte van een bezoek aan het Hospitaal ‘Notre-Dame à la Rose’ werden Perrine Moreau en Agnès Arnould overweldigd door de rijke geschiedenis en...

Continue reading →

Expo ‘Een kruidentuin’, 23-04 tot 05-06
Kunsten parcours rondom het thema van de kruiden van het Hospitaal Notre-Dame à la Rose Drieëndertig ambachtslieden en kunstenaars hebben zich ingewerkt in het hart...

Continue reading →

Bezoekers en pers getuigen

Bezoekers getuigen

Een leerzame en verrassende uitstap – Jan d’ Eecklo

Schitterende restauratie van één van Europa’s oudste hospitalen   – Jean-Paul d’Ath

Een mooie verrassing op een verborgen plek – Lilie, België

Een ongelooflijk rijke collectie medische instrumenten – Luc de Diest

Een absolute aanrader –  Labuissière – Hainaut

Een miskend juweel – Su de Dilbeek

Meer dan een grote omweg waard! –Bernard van Doornik

Heel mooi en bijzonder interessant – Philippe de Paris

Dit moet je bezoeken en …opnieuw bezoeken! – Pierre de  Bruxelles

Ook de pers schrijft erover

Een uitzonderlijke site, erkend als hoofderfgoed van Wallonië en Europa… Een hoogtepunt van de middeleeuwse geschiedenis en van de geschiedenis zonder meer dat velen ons zouden benijden… Een ontdekking die je niet mag uitstellen. 

lesoirmag-50

Een unieke plek, origineel en levendig…charmant en mysterieus.

logo_levif_50

Dankzij deze nieuwe scenografie (…), de nauwgezette beschrijving van het kloosterleven verleent aan het bezoek van het Hospitaal een werkelijke originaliteit.

Les-nouvelles-du-patrimoine-50

Het Hospitaal Notre-Dame à la Rose is een uniek oord dat zich niet enkel onderscheidt door zijn buitengewone schoonheid, maar ook door zijn enorme artistieke, architecturale, medische en sociale waarde.. (Jury van de Museumprijs 2010)

Zijn troeven: de architectuur, de geschiedenis van de kunst (…), de uitgebreide collecties die de ontwikkelingen illustreren in de geneeskunde en de zorgverstrekking, door de eeuwen heen. Een uitzonderlijke plek zowel historisch als wat het leven zelf betreft.

la-libre-belgique-50

Voor zijn architectuur, zijn collecties, de sfeer, de animaties… Er bestaan talrijke redenen om dit Hospitaal te bezoeken en opnieuw te bezoeken.

courrier-de-lescaut-50

Een immense esthetische shock

la-dh-50

Mooie erkenningen

Foto galerij

Onze video's

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer