Expo “Oorlog en vrede onder de microscoop” verlengd

Tentoonstelling verlengd tot 31 maart 2022.

Hartelijk welkom!

Welkom op een reis die enigszins vertrouwd zou kunnen aanvoelen. We overschouwen hier immers eeuwenoude, ja zelfs meer dan duizend jaar oude epidemieën, die we hun verhaal zelf laten vertellen, terwijl de covidepidemie ons met haar verhaal nog steeds beklemt.

Het begrip ‘epidemie’ zal hierna voor ons geen geheimen meer kennen … Dat is niet gezegd! Het begrip ‘overwinning’ ontbreekt namelijk nog.

Geen mooiere, noch passendere locatie dan het ‘Hôpital Notre-Dame à la Rose’, waar zieken ooit met alle zorg en toewijding werden omringd, om het relaas te brengen van het meer dan eeuwenlange gevecht van de mensheid, om te overleven: haar zeges, nederlagen, haar twijfels, haar even ingenieuze als zonderlinge methodes, haar belangrijke personen, haar meesterlijke ontdekkingen sinds Hippocrates waarvan wij vandaag nog steeds de voordelen genieten.

Ook al beleven we dezer dagen surrealistische tijden, toch hebben we geen enkele reden om de mensen te benijden die in het Polen van de 19de eeuw geloofden van de pest te kunnen genezen door op tanden uit lijken van pestlijders te zuigen en evenmin zij die ten tijde van de wonderlijke uitvinding van de cinema meenden van tuberculose te kunnen herstellen dankzij bloedtransfusies met geitenbloed.

Laat u op dit rijkelijk geïllustreerd traject onderdompelen in de historische context van meer dan 250 objecten, instrumenten, tijdsdocumenten en kunstwerken die ons door verzamelaars, musea en kunstenaars ter beschikking werden gesteld. Niet te vergeten ook het gereconstrueerde huisje waarin ten tijde van de pest het hele gezin werd ‘opgesloten’, tot de ziekte compleet uitgeroeid was. Men ging dus niet bepaald zachtzinnig om met ‘quarantaine’, die trouwens nauwelijks minder tragisch was in leprozerieën of tijdens quarantaines op zee.

Maar we zullen ook ‘op stap gaan’ met belangrijke personen, die onvermoeibare onderzoekers, en getuige zijn van al hun gevechten, mislukkingen, alle ontdekkingen en van elke overwinning, zoals die op de pokken en polio. Aan die mensen hebben we het te danken, dat zovele ziekten onder controle zijn, ziekten waarmee wij hier nauwelijks nog worden geconfronteerd en waartegen we – ook dankzij hen – gewapend zijn. We zullen echter ook vaststellen, hoe sommige medicijnen nog niet beschikbaar of gebruikt zijn, en ook niet overal ter wereld.

De oorsprong van de quarantaines, dieren als ware reservoirs en overbrengers van ziekten, de fameuze ontsmetting van briefwisseling, de magische of – noem ze gerust – eerder onwaarschijnlijke remedies, de fabelachtige creativiteit van onze voorouders, dat alles zal voor ons voortaan geen geheimen meer kennen. Maar de geschiedenis heeft ons ingehaald: de Spaanse griep, aids, ebola en … de covidepidemie, ooit zal ook hun verhaal verteld worden.

Het is niet ondenkbaar, dat u deze tentoonstelling niet helemaal ‘ongeschonden’ zult verlaten. U hebt hier namelijk met een andere blik en wellicht ook met enige afstand gekeken naar wat recent voor velen onder ons nog een tragedie was en dat nog steeds is, en daardoor ook uw persoonlijke oorlog omgevormd tot een soort parenthese die ons uitnodigt, om de maatschappij te veranderen.

Deze tentoonstelling is zo opgevat, dat ze zowel leken als jongeren van alle leeftijden kan interesseren, naast ingewijden uit de medische wereld of al wie bezeten is van geschiedenis. Achteraf zal de rijk gedocumenteerde en geïllustreerde catalogus uw boeiend bezoek voorgoed in een onvergetelijke ervaring omzetten: door ons meer dan ooit tot de actoren te maken van een nieuwe overwinning op de epidemische oorlog en door onze – even – afgezwakte veerkracht met een nieuw elan te doen heropleven.

Het museumteam wenst u een aangenaam bezoek.

Toegang tentoonstelling inbegrepen in inkom ticket museum

Toegang tentoonstelling (zonder museum) : 5€ par persoon

Foto Marie-Christine Paquot

Inkom tentoonstelling 5€ of inbegrepen in inkomticket museum

Scroll naar boven