Foto tentoonstelling “Hospitalia” van Elena Franco verlengd tot 28/02

Elena Franco onderzoekt en fotografeert de geest van oude hospitalen, van Lessen tot Vercelli.

De kunstenares gaf onlangs een boek uit dat haar zoektocht op een originele en poëtische wijze weergeeft. “Hospitalia” neemt de lezer mee in een diep verscholen aspect van de Europese geschiedenis. De foto’s geven een stem aan de sociale en architecturale geschiedenis van de oude zorginstellingen die vanaf de Middeleeuwen in alle belangrijke Europese steden werden gesticht. Soms werden deze instellingen verlaten, maar meestal kregen ze vanaf de 20e eeuw een nieuwe bestemming.

Het Hospitaal van Lessines is hier een treffend voorbeeld van: het werd gesticht in de 13e eeuw om een kloostergemeenschap en een dertigtal armen te herbergen. Vandaag is het een museum voor geschiedenis van de gezondheidszorg dat zijns gelijke niet kent. De rijkdom en de coherentie van zijn artistieke, wetenschappelijke en architecturale erfgoed is meer dan een ommetje waard.

Het werk van Elena Franco brengt hulde aan deze geschiedenis, die niet enkel eigen is aan heel Europa, maar ook overal een diep menselijk karakter vertoont.

Openlucht tentoonstelling op het site van het Hospitaal Notre-Dame à la Rose, de tentoonstelling is verlengd tot 28 februari 2019

Bezoekersgids beschikbaar

Scroll naar boven