Verbetering van toegankelijkheid museum voor personen met een beperkte mobiliteit

De verbouwingen, die betrekking hebben op de verbindingsas tussen het stadscentrum en het museum, hebben oa voor doel om het museum beter toegankelijk te maken voor personen met beperkte mobiliteit door middel van platte straatstenen en oprijhellingen. Daarbij kreeg ook de vernieuwde balie en de nieuwe Horeca-ruimte speciale aandacht: meubels en aangepast sanitair, oprijplaten. Deze zijn beschikbaar sinds juli 2023.

De historische kern van het gebouw is echter beschermd erfgoed. Het hospitaal was aanvankelijk niet bedoeld voor mensen met beperkte mobiliteit. Meer nog, bij de ingang van elke kamer werden een of twee treden geplaatst om mogelijke overstromingen van het nabijgelegen Dender te voorkomen. Gelukkig werden tijdens de laatste restauratiecampagnes liften in het museum voorzien.

Het is natuurlijk onmogelijk en verboden om de historische kern van het gebouw onomkeerbaar aan te passen. Daarom hebben we de mogelijkheid overwogen om oprijhellingen te plaatsen om de toegang voor PBM’s te vergemakkelijken in een instelling die – wenst en de plicht heeft om inclusief te zijn, vooral voor mensen met kwetsbare toegang tot cultuur.

Een paar jaar geleden waren er al oprijhellingen gemaakt. Maar al waren ze ontworpen met de beste bedoelingen, toch werd het snel duidelijk dat ze in de praktijk moeilijk bruikbaar waren, omdat hun hellingsgraad niet geschikt was.

Onze Schepen van cultuur en erfgoed, de heer Dimitri Wittenberg, is een ervaringsdeskundige op dat vlak aangezien hij zelf een rolstoelgebruiker is. Op zijn initiatief werd contact opgenomen met de afdeling Schrijnwerkerij van het Atheneum van Edingen. Het doel is hier om twee vliegen in één klap te slaan: een educatieve samenwerking dat studenten bewust maakt van de moeilijkheden waarmee PBM’s worden geconfronteerd en een volledige professionele oefening op een uitzonderlijke locatie waar hun werk zal worden gewaardeerd.

Deze nieuwe inrichtingen werden mogelijk gemaakt met de steun van de Nationale Loterij en de Commissariat général au Tourisme

Scroll naar boven